Enter your keyword

post

Öğrenme Piramidi

Öğrenme Piramidi

Öğrenme piramidi, ilk defa 1960lı yıllarda Amerikan National Training Lab tarafından sunulmuştur. Öğrenme’nin tamamlanma durumunu ve öğrenme sürecinin ne kadar etkili olduğunu gösteren şemamızı biraz yakından inceleyelim.

Sadece dinleme yöntemini kullanarak bilgilerin %5’ten fazlasını hatırlayamıyoruz.
Okuyarak öğrenirken ise uzun vadede hatırlamaya çalıştıklarımızın %10 kadarını ancak öğrenebiliyoruz.
Görsel ve ses kayıtları gibi işitsel ögeler kullanarak öğrendiklerimizin %20sini hatırlayabiliriz.
Öğrendiklerimizin gözümüzün önünde canlanması hatırlama oranını %30a çıkarıyor.
Yazımızın buraya kadar olan kısmında Pasif öğrenme yollarıyla karşı karşıyaydık. Eğitime derinlik verdiğine inandığımız, öğrenme eyleminde öğrencilerin aktif ve başrollerinde olduğu “aktif öğrenme yollarıise piramidimizin en önemli basamakları. Aktif öğrenme yolları ise sırasıyla grup çalışması (grup çalışmasıyla soruların ve cevapların tartışıldığı etkileşimli bir süreç), kendi kendine yaparak öğrenme ve başkasına öğretmeden ( öğretici olan siz başrolü oynuyorsunuz ve rolünuz anlatıcı olmak, aileniz veya sizi dinlemeye gönüllü herhangi birine anlatımın gerçekleştiği en önemli evre) oluşuyor.
Kalıcı öğrenmeyi arttırmak için bu yollardan geçen öğrenci kendi öğrenme sürecine en büyük katkıları sunacak, verimli bu aşamaları uygulayıp öğrendiklerini %90 seviyesine kadar hatırında tutabilecektir .